Rør på lager

Våre rørmaterialer

Plastmaterialer i vår rørproduksjon

Pipelife produserer rørsystemer av termoplastene PVC, PE og PP, som er de mest brukte plasttypene. De gode egenskapene til plastrørprodukter er robusthet, lav vekt, god kjemikaliemotstand samt enkel håndtering og installasjon. Det er lett å kappe plastrør. I forhold til HMS og miljø gjør produktene det som regel godt. Her er en kortfattet redegjørelse om de ulike rørmaterialene.

Materialet polyvinylklorid (PVC) har høy styrke, er selvslukkende og molekylet er svært stabilt. Rørsystemer av PVC brukes gjerne i avløps- og vannforsyningsanlegg, samt for beskyttelse av kabler i grunnen og i bygninger.

Polyetylen (PE) er svært robust og tåler stor tøyning. Moderne PE trykkrørmaterialer er svært motstandsdyktige mot sprekkvekst. Det svarte fargestoffet har god effekt med hensyn på materialets bestandighet. Rør fargekodes derfor gjerne med striper eller utvendig kappe. Rørsystemer av PE har strekkfaste skjøter. Derfor er rør av PE mye brukt som stikkledninger, i sjø, ved dårlige grunnforhold, ved åpne installasjoner og som kabelvern, men også ellers. PE-rør er mye brukt ved rehabilitering av gamle rør, i varerør og ved retningsstyrt boring. Lange rørlengder fra fabrikken ved Grenlandsfjorden transporteres sjøveien verden rundt.

Den typen polypropylen (PP) som brukes i rørsystemer tåler høye temperaturer godt og er blant annet derfor et foretrukket materiale for avløpsrør i bygninger. Materialet egner seg meget godt til å lage rør med konstruert rørvegg (dobbelvegga rør) og sprøytestøpte rørdeler og kummer. Sveisbarheten er god, og det gir stor fleksibilitet.

 

 

PVC trykkrør bunt lager

PVC

Polyvinylklorid (PVC) er et av de mest brukte materialene for produksjon av rør på grunn av dets mange gunstige egenskaper.

Her er noen fakta om PVC-rør:

 1. PVC-rør er sterke og holdbare: Glattvegga PVC-rør har god lengdestivhet, høy langtidsstyrke og det oppstår få ledningsbrudd som gjør dem til et pålitelig valg for vannforsyning, avløpstransport og kabelvern i grunnen.
 2. PVC-rør er lett å installere: PVC-rør kan kuttes og har muffeløsninger som gjør installasjonsprosessen rask og enkel.
 3. PVC-rør er kostnadseffektive: PVC-rør er en av de mest kostnadseffektive løsningene for transport av væsker fordi de har stor kapasitet sammenlignet med rør av andre materialer.

PVC-rør er miljøvennlige: PVC er meget godt egnet for mekanisk resirkulering og kan brukes på nytt og på nytt – et bra miljøvalg.

 

 

Smartline vannlås under håndvasken GW

PP

Polypropylen (PP) er et vanlig materiale brukt i rør, rørdeler og kummer på grunn av gode egenskaper som for eksempel:

 1. Lav vekt: PP-rør er lettere enn mange andre materialer som brukes i rørproduksjon, for eksempel støpejern eller betong. Dette gjør PP-rør enklere å transportere og installere.
 2. Tåler høye temperaturer: PP beholder i stor grad styrken når den varmes opp. Vi gir råd hvis det er snakk om høye temperaturer over tid eller hvis rørsystemet utsettes for store mekaniske belastninger i kombinasjon med høy temperatur.
 3. God kjemisk motstand: PP er motstandsdyktig mot mange kjemikalier, noe som ofte gjør det egnet for bruk i rør som frakter aggressive stoffer.
 4. Produksjon: PP er best egnet for å lage gode sprøytestøpte rørdeler og kummer samt dobbelvegga rør.

 

 

 

DCIM\101MEDIA\DJI_0067.JPG

 

PE

Polyetylen (PE) er en termoplast som på grunn av sine egenskaper egner seg svært godt i en god del sammenhenger:

 1. PE-rør er svært robuste og bøybare. Dette er egenskaper som gjør rørene best egnet for tøffe forhold og der rørledningen må bukte seg frem.
 2. Skjøtene er strekkfaste – noe som er en forutsetning i en god del sammenhenger.
 3. Materialet er svært sveisbart – noe som gir mange muligheter.
 4. PE-rør kan produseres i svært små og svært store størrelser og med ganske tykke rørvegger. 

Kontaktpersoner

Bård Moen

Bård Moen

Produktsjef VMT

Vann- og miljøteknikk VMT (VA)

Katalog

Her finner du måldata, illustrasjoner og artikkelnummer.

Produktkatalog