Ramlos AS legger PVC-rør ned til -22°C uten problemer

 

Entreprenørfirmaet Ramlos AS har lang erfaring med arbeid i kulda. De holder til på Os i Østerdalen og arbeider ute i sterk kulde store deler av året. Pipelife blir med Ramlos ut på oppdrag på Røros.

Røros blir regnet som et av de kaldeste stedene i Norge med en kulderekord på 50,4 minusgrader. Omgitt av langstrakte vidder, vann og fjell som store deler av året er islagt og kledd i hvitt er Røros et vakkert syn og et yndet reisemål for mange.

VA Gjøsvika
Arbeidet på prosjektet VA Gjøsvika stanser ikke selv om gradestokken viser 18 kuldegrader 7. mars.

- Det var ca. 24 kuldegrader da vi kom på jobb i dag tidlig forteller Martin Skanke, som er anleggsleder og verneombud i Ramlos. Vi jobber med legging av plastrør ned til ca. 22 kuldegrader. Det har vi blitt vant med og det er nødvendig ettersom vi kan ha lange perioder med sterk kulde på vinterstid. Det er anleggsmaskinene som gir oss de største begrensningene i sterk kulde. Dersom det er kaldere, blir belastingen på anleggsmaskinene for stor.

I Gjøsvika på Røros skal det legges vann- og avløpsledninger til 60 nye boenheter. Kommunen er i vekst og opplever for tiden etterspørsel etter flere tomter. Pipelife leverer PVC avløpsrør, Pragma avløpsrør, kumsystemer og PE vannledninger.

Lars Jakob Bugten, distriktssjef VMT Midt-Norge, bor selv i Ålen og er vant til kulde.
- Vi leverer mange leveranser av plastrørsystemer til VA-prosjekter i Midt-Norge selv om det er kaldt. Mange entreprenører i Europa tror at plastrør ikke kan legges i kuldegrader, da har de ikke vært i Norge og sett hvordan det kan gjøres. Selvfølgelig er det smart å tenke over og ta noen forholdsregler ved legging av rør i kulda siden slagfastheten reduseres. Dette gjør de ansatte i Ramlos og vi får noen gode tips og triks.

Tips og triks

- Det viktigste vi tar hensyn til når vi legger plastrørsystem i kulda er ekspansjon av rør. Dette er svært viktig å tenke over og beregne inn for å unngå brudd på ledningene. Slagfastheten reduseres også i lave temperaturer, men gjenvinnes når temperaturen stiger igjen. Da bør man spesialt ta hensyn til PVC-rør og behandle de slik de skal behandles. Hvis man gjør det går det helt fint å legge PVC-rør i 20 kuldegrader, forteller Kjetil Eggen i Ramlos.

- Frostfri dybde på Røros er rundt 2,8 meter. Dette kan variere noe fra sted til sted. Vi pleier alltid å fylle på med masse i grøfta over natta for å beskytte mot kulde og frost.

- Andre hensyn vi tar er at vi alltid bruker spray som smøremiddel. Den tåler sterk kulde og er lett å jobbe med.

- Vi er også forsiktig når vi kapper og behandler plastrør i kulda, spesielt PVC-rør.

Dersom vi ikke kunne jobbe med rørleggerarbeid ute i temperaturer mellom 10 og 20 kuldegrader måtte vi lagt ned driften store deler av året, forteller Eggen og smiler. Dette er ikke noe problem så lenge man tar noen forholdsregler og hensyn. 

Fra venstre: Terje Lindseth (Heidenreich), Kjetil Eggen (Ramlos), Martin Skanke (Ramlos), Lars Jakob Bugten (Pipelife)
Fra venstre: Terje Lindseth (Heidenreich), Kjetil Eggen (Ramlos), Martin Skanke (Ramlos), Lars Jakob Bugten (Pipelife)
Røros Gjøsvika
Gjøsvika rørlegging i grøft
kuldegrader Røros

Rørhåndboka til Pipelife gir deg spesifikk VMT kunnskap. Teknisk informasjon i tilknytning til plastrørsystemer.

Transportation, Connected, Energy and Power Concept

Katalog

Her finner du måldata, illustrasjoner og artikkelnummer.

Produktkatalog