FRA STATHELLE TIL AFRIKA FOR RENT DRIKKEVANN

 

– Vann og energi er av de viktigste ressursene i menneskers liv, og i store deler av verden er rent drikkevann en mangelvare, sier Knut Vegar Oddnes. – Her går rørproduksjonen hele døgnet, alle dager i året.

I industribeltet langs Frierfjorden i Grenland finnes det en bedrift som kan skilte med en verdensrekord. I 2018 satte Pipelife verdensrekord med et slep på 27 720 kilometer av rør til Malaysia. Du har sikkert sett alle røra som ligger i bukta ved Skjerkøya når du krysser Grenlandsbrua. De er det Pipelife som produserer – og rørene går ikke bare til Norge, men hele verden.

– Rekorden fikk vi for verdens lengste slep av rør i 2018. Da ble rørene sendt fra Stathelle, gjennom den engelske kanal og rundt hele Afrikakysten før den ankom destinasjon i Malaysia, forteller Knut Vegar Oddnes, som er fabrikksjef på Pipelife Stathelle.

STORE RØR

På fabrikken i Stathelle produseres plastrør fra 20 millimeter til hele 2,5 meter i diameter. Det skjer i en prosess der plastpellets omdannes til rør i forskjellige dimensjoner, tykkelser og lengder.

 – Rørene produserer vi i polyetylen som er svært godt egnet ved at de har lang levetid og er svært fleksible for systemer til å frakte vann til forskjellige formål, forteller Oddnes.

Videre forteller han at rørene rørene brukes til drikkevann, avløp og kabelvernsystemer. Til det internasjonale markedet går majoriteten av produksjonen til avsalting-systemer og kjølesystemer til blant annet kraftanlegg.

Det som gjør bedriften unik og konkurransedyktig, er at rørene kan produseres rett ut på sjøen i en og samme lengde. Rør i lange lengder sparer entreprenører for arbeid under installasjonen. I tillegg til fabrikken har Pipelife på Stathelle også et flunka nytt sveiseverksted og en lager- og logistikkavdeling.

PROSJEKT SFAX

Deler av produksjonen hos Pipelife går til eksport. Siden februar har produksjonslinjene gått dag og natt for å produsere rør som skal slepes sjøveien til kystbyen Sfax i Tunisia.

– I hele Nord-Afrika er det enorme behov for rent vann, og flere steder har de bare rent vann annenhver dag, forteller Bernard Ducros, som er prosjektleder for eksport.

Mange land i denne regionen har startet prosesser for å få på plass avsaltingsanlegg som gjør sjøvann om til rent ferskvann. I prosjekt Sfax skal Pipelife levere til sammen 12 km med rør – og første leveranse går fra Stathelle allerede ved månedsskiftet.

– Det er det tredje og største prosjektet vi leverer til i Tunisia, sier Ducros.

Når rørene blir levert til slike avsaltingsanlegg har det lokale prosjektteamet i forkant analysert sjøbunnen der rørene skal senkes.

– Både rør og deler vi leverer er skreddersydd til prosjektet. Vår oppgave er å levere, men interessen vår stopper ikke der, forteller Ducros engasjert og fortsetter: – Det er veldig viktig for Pipelife at vi ser prosjektet helt ferdig. Når rørene er ferdig installert og anlegget fungerer som det skal, først da kan vi si at det er en god leveranse.

SPESIALDELER

Hvis du ser for deg avløpssystemet hjemme er det vinkler og deler som gjør at rørene kan føres forbi, under og over forskjellige hindringer som finnes i hus og hjem. Disse delene produserer Pipelife både til rør som skal under vasken i norske hjem og til rør som skal senkes ned på havbunnen i Afrika.

– Sveiseverkstedet har vært en stor satsing for oss, og vi er kjempefornøyd med å ha det på plass. Her har vi god plass og kapasitet i tillegg til kjempedyktige ansatte, sier Oddnes.

På verkstedet er det sager i enorm størrelse for å kunne kutte de største delene, og “strykejern” i en litt annen form og skala enn det man har på vaskerommet hjemme. Her møter vi blide karer som driver presisjonsarbeid på høyt nivå.

Pipelife har god dialog med Bamble videregående skole, avdeling Croftholmen. Herfra kommer det utplasseringselever og lærlinger hvert år. Til enhver tid er det ca. 5–6 personer som fullfører utdanningen og lærlingtiden sin her. Og for noen ender lærlingtiden også med fast ansettelse.

– Ja her trives jeg kjempegodt, sier Ola Kråketo (24) med et stort smil.

Kråketo gikk rett fra fullført lærlingtid til fast stilling, og har vært en del av Pipelife i til sammen fem år. Her er han med på å produsere og sveise spesialdeler til små og store prosjekter Pipelife leverer til.

Litt lenger inn i lokalet møter vi kollega Thomas Holme som for bare tre dager siden besto fagprøven i plastmekanikerfaget med toppresultatet meget godt bestått.

– I dag er første dagen som fast ansatt, og det har aldri vært noe tvil om at jeg ville fortsette her. Jeg er veldig glad for muligheten, sier han.

LLLD
STORE RØR: Bernard Ducros (t.v), Knut Vegar Oddnes og Line Løset i Pipelife Norge er stolte over å levere rør til hele verden.
LLLD
Unik produksjonsmetode: Mens røret fortsatt produseres inne på fabrikken blir det sendt ut i sjøen, med denne løsningen kan de produsere rør i lange lengder.
LLLD
FØRSTE DAG SOM FAST ANSATT: Thomas Holme (20) har allerede jobbet her i to år som lærling, nå er han endelig fast ansatt og storfornøyd med å kunne fortsette å jobbe på sveiseverkstedet.
Stortrives på jobb: Ola Kråketo (24) har jobbet på Pipelife i fem år og gikk rett fra fullført lærlingtid og bestått fagbrev til fast ansettelse.
Stortrives på jobb: Ola Kråketo (24) har jobbet på Pipelife i fem år og gikk rett fra fullført lærlingtid og bestått fagbrev til fast ansettelse.

Katalog

Her finner du måldata, illustrasjoner og artikkelnummer.

Produktkatalog